Zupa z marchwi z nutą imbiru i mlekiem kokosowym

Zupa z marchwi z nutą imbiru i mlekiem kokosowym

Zupa z marchwi z nutą imbiru i mlekiem kokosowym – polecam ją na chłodne jesienne wieczory. Znakomicie rozgrzewa, jest smaczna, zdrowa i ma orientalny posmak – oczywiście w mojej wersji. Ugotowałam ją na bulionie warzywnym bez dodatku mięsa.

 

 

 

Do przygotowania potrzebujemy następujących składników:

– włoszczyzna,

– 1 kg. marchwi,

– puszka mleka kokosowego,

– 5 cm imbiru świeżego (korzeń),

– łyżka koncentratu pomidorowego,

– 3 łyżki oleju sezamowego,

– 3 łyżki sosu rybnego,

– 3 łyżki oleju z pestek dyni,

– sól i pieprz do smaku.

 

 

Gotuję wywar z obranych warzyw, razem w obrana marchwią i imbirem. Gdy warzywa zmiękną, usuwamy pora i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy mleko kokosowe, koncentrat, olej sezamowy, olej z dyni sos rybny i doprawiamy do smaku.

Zupa jest smaczna i banalna w przygotowaniu.

Smacznego.