Zapiekanka z młodych ziemniaków

Zapiekanka z młodych ziemniaków

Młode ziemniaki są przepyszne. Najlepiej smakują oczywiście ugotowane, w połączeniu z koperkiem, wiosenną surówką oraz jakiem sadzonym. Jednak z młodych ziemniaków można wyczarować wiele pyszności. Jedną z nich jest zapiekanka ziemniaczana, która idealnie pasować będzie na letni obiad. Zobaczcie mój przepis!

Czego będziecie potrzebować?

  • 6 młodych ziemniaków
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • Pęczek koperku
  • 250 ml śmietanki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Tymianek

 

Ziemniaki obierz, wyszoruj oraz pokrój na ćwiartki. Pokrój marchewkę w cieniutkie plasterki. Zagotuj ziemniaki, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj wszystko razem przez ok. 10 minut. Boczek pokrój w drobne paski, a potem podsmaż. Wymieszaj śmietanę, posól oraz popieprz. Dodaj do niej koperek i tymianek. Wyjmij żaroodporne naczynie i posmaruj tłuszczem. Następnie włóż do niego ugotowane ziemniaki z marchewką oraz boczek. Wymieszaj wszystko i dodaj śmietanę razem z przyprawami. Włóż wszystko do piekarnika i piecz najpierw przez pierwsze 25 minut z nakryciem, a kolejne 15 minut bez nakrycia. Temperatura pieczenia to 180 stopni. Podawaj z sałatą! Smacznego. Niestety, nie zrobiłam zdjęcia mojemu daniu, ale całość prezentuje się podobnie jak na zdjęciu poniżej