Choć doradzają to poradniki, zastanawiasz się, jaki jest sens w…

Zapiekanka z młodych ziemniaków
Młode ziemniaki są przepyszne. Najlepiej smakują oczywiście ugotowane, w połączeniu z koperkiem, wiosenną surówką oraz jakiem sadzonym. Jednak z młodych ziemniaków można wyczarować wiele pyszności. Jedną z nich jest zapiekanka ziemniaczana, która idealnie pasować będzie na letni obiad. Zobaczcie mój przepis!
Czego będziecie potrzebować?
- 6 młodych ziemniaków
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 2 marchewki
- Pęczek koperku
- 250 ml śmietanki
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Tymianek
Ziemniaki obierz, wyszoruj oraz pokrój na ćwiartki. Pokrój marchewkę w cieniutkie plasterki. Zagotuj ziemniaki, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj wszystko razem przez ok. 10 minut. Boczek pokrój w drobne paski, a potem podsmaż. Wymieszaj śmietanę, posól oraz popieprz. Dodaj do niej koperek i tymianek. Wyjmij żaroodporne naczynie i posmaruj tłuszczem. Następnie włóż do niego ugotowane ziemniaki z marchewką oraz boczek. Wymieszaj wszystko i dodaj śmietanę razem z przyprawami. Włóż wszystko do piekarnika i piecz najpierw przez pierwsze 25 minut z nakryciem, a kolejne 15 minut bez nakrycia. Temperatura pieczenia to 180 stopni. Podawaj z sałatą! Smacznego. Niestety, nie zrobiłam zdjęcia mojemu daniu, ale całość prezentuje się podobnie jak na zdjęciu poniżej