Wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe – idealne dla alergików, wegan i osób na diecie bezglutenowej. Jest pyszne, wilgotne i aromatyczne – z dodatkiem soku pomarańczowego, herbaty lub kawy.

Czego potrzebujemy żeby je zrobić?

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka brązowego cukru (ja dałam trochę mniej – 3/4)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Składniki mokre:
2 małe banany, rozgniecione
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki wrzątku + łyżka dobrej czarnej herbaty (lub kawy)

Dodatkowo (opcjonalnie):
1/3 szklanki płatków migdałów
1/4 szklanki siekanych orzechów laskowych lub włoskich
1/2 szklanki pokrojonych na drobne kawałki suszonych jabłek

Piekarnik nagrzewamy do 180℃.

Suche składniki mieszamy.
We wrzątku zaparzamy herbatę. Mieszamy razem wszystkie mokre składniki, a potem wszystko razem – można krótko zmiksować – do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do keksówki (jeśli mamy małe keksówki – można podzielić na 2) lub dowolnej formy. Nie rośnie bardzo, więc spokojnie może być do wysokości 3/4 formy.

Pieczemy ok. 45-60 min. Do suchego patyczka, w zależności od piekarnika.