Wegańskie, bezmleczne pomarańczowe lody domowe

Wegańskie, bezmleczne pomarańczowe lody domowe

Wegańskie, bezmleczne pomarańczowe lody domowe.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 4 łyżki słodu (np. syropu z daktyli, syropu klonowego, miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Pomrańcze myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbywając się białych części. Rozkładamy owoce na tacy i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalki. Do miski wlewamy mleko kokosowe i połowę zmrożonych pomarańczy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pozostałe pomarańcze i kontynujemy mieszanie. Dodajemy wybrany naturalny słodzik i ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co godzinę mieszając masę. Przed podaniem kilka minut rozmrażamy lody.

  • Monika Pyra

    domowe lody… chyba będą w weekend!

  • Kasia Nowak

    Nigdy czegoś takiego nie próbowałam, ale wydaje mi sie, że mogą być smaczne:)

  • Kalina Borowiec

    A na mleczko kokosowe patrzyłam się w sobotę w sklepie i zastanawiałam do czego bym go użyła, teraz już wiem. Dzięki za fajny przepis.

  • gin

    Mniam, nie ma jak domowe lody :)