Wegański majonez

Wegański majonez

Wegański majonez. To świetna alternatywa dla alergików, którzy są uczuleni na jajko kurze – tak jak ja – lub dla tych, którzy przestrzegają diety wegańskiej. Smakuje tym, którzy jedzą ten tradycyjny, jajeczny. Przetestowałam :) 

Można go zrobić z fasoli puszkowanej, wtedy też unikniemy czasochłonnego moczeni i gotowania. Ja jednak wybrałam wersję bardziej wymagającą, jednak zdrowszą.

Potrzebne będą:

– paczka fasoli (250 gram)

– 4 łyżki musztardy

– szklanka 3/4 szklanki oleju

– sok z połowy cytryny

– sól, pieprz i czosnek granulowany – do smaku, wedle uznania

Paczuszkę fasoli wsypujemy do garnka i moczymy przez 24 godziny. Wylewamy wodę po moczeniu, uzupełniamy i gotujemy do momentu, aż zmiękną skórki.  Powstałą w trakcie gotowania pianę wyławiamy łyżką.

Fasolę odstawiamy do przestygnięcia. Razem z – mniej więcej – połową wody z gotowania wsypujemy  do malaksera i miksujemy na gładka masę. W trakcie dodajemy wszystkie składniki poza olejem. Gdy majonez osiągnie zadowalającą gładkość, cienkim strumyczkiem, bardzo powoli wlewamy oliwę. Miksujemy do zadowalającej nas konsystencji. Majonez przekładamy do słoiczków.  Nadaje się do każdej kanapki – doskonała baza :)

Smacznego!