Wegańska zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Wegańska zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Wegańska zupa dyniowa z mlekiem kokosowym – to jest najlepszy wypróbowany przeze mnie przepis. Jest zdrowa, wegańska i ma orientalny smak, połączony z tym tradycyjnym, który wszyscy znamy.

Smakuje każdemu – sprawdziłam :) Przepis jest bardzo prosty, do wykonania nawet dla kogoś niewprawionego w kuchennych bojach. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • 500 g miąższu z upieczonej dyni
  • 500 ml bulionu warzywnego (zachowujemy marchew oraz pietruszkę – później je zmielimy z całą resztą)
  • opcjonalnie – ziemniak lub batat (lepszy bedzie batat)
  • puszka mleka kokosowego
  • puszka pomidorków cherry bez skórki (lub tyle samo przecieru pomidorowego)
  • oliwy z oliwek do smażenia
  • 3 łyżki oleju sezamowego do smaku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru, lub kawałek świeżego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • sól morska
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki – razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć około 500 g.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać imbir oraz pół łyżeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.

Zalać bulionem warzywnym (razem z marchewkami i pietruszką w środku), wszystko razem zagotować. Opcjonalnie dodać ziemniaka lub batata pokrojonego w kostkę (dzięki nim zupa będzie gęstsza). Dodać pomidory i mleko kokosowe. Pogotować chwilę. Doprawić solą morską.

Zmiksować i gotowe. Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, kolendrą, łyżką oleju dyniowego.