Kawowy tort makowy mojej MAMY

Kawowy tort makowy mojej MAMY

To najlepszy tort makowy jaki dane mi było jeść kiedykolwiek. Chętnie się nim z wami podzielę, abyście mieli tę samą przyjemność z jedzenia tego rarytasu, jak ja! :)

Czego potrzebujemy?

Składniki na ciasto:

– pół kilograma maku,
– pół kilograma cukru,
– 3 łyżki mąki,
– 3 łyżki tartej bułki
– kostka masła,
– 8 jajek,
– 4 łyżki miodu,
– 2 łyżki posiekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej,
– 10 dekagramów rodzynek.

Składniki na krem kawowy:

– 2 jaja,
– 1 żółtko,
– 1 1/2 szklanki cukru pudru,
– 1/2 kostki miękkiego masła,
– bardzo mocne espresso z dobrej kawy,
– 2 łyżki kawy instant,
– spirytus do smaku

Przygotowanie ciasta:

mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin do napęcznienia. Po odsączeniu, przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładka masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy mak, miód, mąkę, bułkę tartą i bakalie. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, po czym delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C.

Gdy ciasto ostygnie, kroimy na 2 lub 3 części i przekładamy kremem.

Przygotowanie kremu:

Jajka, żółtko i cukier ubijamy w kąpieli wodnej aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy masę z cukrem, masłem, kawą – miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i… GOTOWE :)

  • Ada Kazimierczak

    Moja robiła trochę inny, ale przepis Twojej wygląda smakowicie ;-)

  • Ewa Monczyn

    Zrobię chyba już wkrótce. Chociaż dopiero co święta były, to narobiłaś mi ochoty. :)

  • Anna Pawlikowska

    nigdy nie jadłam! :)

  • gin

    Wygląda fantastycznie :)