Tort cappuccino

Tort cappuccino

Tort cappuccino jest bardzo dobrym ciastem, które nadaje się zarówno na bardzo eleganckie przyjęcie jak i na mniej wyszukana okazję. Smakuje każdemu – to pewnie przez mocno czekoladowy biszkopt. Pierwszy raz taki robiłam – jest doskonały. Tort nie ma typowego maślanego kremu, tylko delikatny ze śmietanki kremówki i białej czekolady z dodatkiem cappucino. Wbrew pozorom tort jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy postępować według instrukcji :)

 

 

Zatem do dzieła :)

Składniki na biszkopt kakaowy:

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nie przestając ubijać. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać by się tylko połączyły.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem – zamknąć obręcz. Brzegi posmarować masłem i posypać bułka tartą. Masę delikatnie przełożyć do tortownicy.  Piec w temperaturze 160 – 170ºC  przez około 35 – 40 minut. Po zakończeniu pieczenia, uchylić piekarnik – ciasto wystudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzone – przekroić na 3 części.

Krem z białej czekolady i cappuccino:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 210 g białej czekolady
  • 2 saszetki cappuccino w proszku, każda o wadze 22 g

Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Kremówkę przelać do garnuszka, dodać czekoladę, cappuccino, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).

Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła.

Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.

Do naponczowania biszkoptu:

  • pół szklanki likieru kawowego lub migdałowego
  • 1/4 szklanki likieru z białej czekolady
  • 2 łyżki wody

Wszystko wymieszać.

Dodatkowo:

  • płatki migdałów, podpieczone
  • biała czekolada do picia, w proszku, do oprószenia (mozna oprószyć cappucino w proszku)

Wykonanie tortu

Odłożyć 1 szklankę kremu cappuccino do dekoracji.

Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nawilżyć go 1/3 przygotowanego wcześniej ponczu, posmarować go połową pozostałego kremu cappuccino, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, nawilżyć połową pozostałego ponczu, posmarować resztą kremu cappuccino. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który nawilżyć resztą ponczu. Wierzch i boku ozdobić odłożonym wcześniej kremem. Schłodzić. Boki obłożyć migdałami w płatkach, wierzch oprószyć białą czekoladą w proszku. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z blogu „Moje Wypieki” – serdecznie dziękuję za pyszną – jak zwykle – inspirację :)