Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

A może by tak śledzia? Podobno ryba wpływa na wszystko! Bardzo często nachodzi mnie ochota na te rybę, ale klasyczna forma już nieco mnie zmęczyła – jest po prostu zbyt nudna. Jeżeli i wam chce się czasem śledzia, ale takiego naprawdę pysznego – koniecznie spróbujcie zrobić go według poniższego przepisu!

 

 

 

Szybko, pysznie, prosto i do tego nadaje się na super elegancki obiad lub kolację – oczywiście w formie przystawki.


Składniki:

• paczka filetów śledziowych w oleju lub marynowane w occie (ja dałam takie klasyczne 220 gram)
• 3 łyżeczki posiekanej natki
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżeczki musztardy
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• duża szczypta brązowego cukru
• 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño, pokrojonej ( w wersji na ostro – w wersji łagodnej marynowane papryczki można zastąpić kaparami
• 4 łyżki marynowanych podgrzybków + 1,5 łyżki cebulki marynowanej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• olej lniany

 

 

Przygotowanie:

Filety marynowane w occie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, filety w oleju po prostu odsączyć i wyjąć na deskę.Śledzie drobniutko posiekać razem z natką pietruszki, dodać świeżo zmielony pieprz, musztardę, sok z cytryny i cukier i wszystko razem wymieszać siekając. Posiekać też marynowane papryczki jalapeño, marynowane podgrzybki i cebulkę, szczypiorek, wszystko wymieszać ze śledziami – GOTOWE. Jeżeli chcecie udekorować śledzie, użyjcie posiekanego szczypiorku, lub/i małego grzybka marynowanego.