Szynka z kukurydzą w galarecie

Szynka z kukurydzą w galarecie

Tę przekąskę robię zazwyczaj raz do roku na Sylwestra, wszyscy, którzy znają tę potrawę zawsze mówią zrób te swoje „szyneczki”. Przepis jest i tani i smaczny, a robi się szybko, podaję składniki na oko, bo sama to robię już na wyczucie.

Czego potrzebujemy?

– puszka lub słoik małych kolb kukurydzy w zalewie (to jest ok 15 szt.)
– żelatyna
– bulion warzywny (jaki umiecie, lubicie itp.) lub bulion z kostki (to polecam grzybowy)
– szynka duże plastry ok 8-10 szt. ( nie mam pojęcia ile to na deka) które przecinamy na pół.
– oliwki, papryka do garmażerki.

Kolby kukurydzy zawijamy każda osobno w pół plastra szynki i układamy w płaskim naczyniu, na tyle głębokim aby można było te roladki zalać potem bulionem z żelatyną,
Po ułożeniu rozprowadzamy żelatynę wg proporcji na opakowaniu, wystarczy jedna torebka (ok. 50 g chyba) na całe danie, najwyżej zostanie nam żelatyny ;-)
Zalewamy całość i odstawiamy do stężenia.
Smacznego :)