Szarlotka sypana z kaszą manną – MEGA PROSTA

Szarlotka sypana z kaszą manną – MEGA PROSTA

Szarlotka sypana z kaszą manną – MEGA PROSTA. Jest na prawdę prosta. Nie ma takiej osoby, której by nie wyszła. A, że ja nie lubię zbytnio męczyć się w kuchni, a lubię dobrze zjeść – więc i ten przepis dodaje do grona swoich ulubionych. Dzielę się nim oczywiście z moimi znajomymi i tymi, którzy czasem wpadają na ten blog ;)

 

 

 

Ciasta nie zagniatamy, ani nie miksujemy. Nie używamy też mleka – dobra wiadomość dla uczulonych na białko krowie :)

A więc do rzeczy….

 

Składniki:

(używam dużych szklanek ikeowskich)

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1,5 kg jabłek
  • cynamon do oprószenia jabłek
  • kostka masła

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie paseczki (ja tak zrobiłam).

Tortownicę o średnicy 23 wysmarować masłem i dokładnie oprószyć bułka tartą.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek  – każdą warstwę jabłek delikatnie oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło – koniecznie mocno zmrożone, wtedy lepiej się kroi –  pokroić w cienkie płatki i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC  przez 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Podczas pieczenia wytrąca się trochę soku, więc miejcie to na uwadze, że troszkę może wylać się z tortownicy – tak około 50 ml.

Szarlotka ma lekko chrupiący wierzch, który po ostudzeniu kolejnego dnia mięknie.

Oparłam się na przepisie Pani Doroty ze strony Moje Wypieki – serdecznie dziękuję za przepyszną inspirację :)