Śledzie korzenne z whisky

Śledzie korzenne z whisky

Śledzie korzenne z whisky – to kolejna alternatywa dla klasycznego śledzia z cebulką. Dobre, aromatyczne ze zdrowym lnianym olejem. Zadowolą każdego amatora przystawki śledziowej. Są – co jest ich niewątpliwą zaletą – bardzo proste w wykonaniu :)

 

 

Jeżeli wytrzymacie 1-2 dni żeby przeszły aromatami korzenno alkoholowymi – będziecie zachwyceni! Czego potrzebujemy?

Składniki, 4 porcje:

• paczka klasycznych filetów śledziowych w oleju 220 g
• 2 łyżki whisky lub brandy
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego
• 1 mała cebula np. cukrowa lub 2 – 3 szalotki

 

 
Przyprawy:

• listek laurowy
• 2 gwiazdki anyżu
• 5 goździków
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
• 2 łyżeczki mielonego kardamonu (+ 4 całe nasiona jeśli mamy)
• opcjonalnie – 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:

Śledzie wyjąć z oleju – odsączyć. Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. Odstawić. Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski jeśli używamy. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać.
Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszać śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 – 2 dni.

Przepis inspirowany blogiem Kwestia Smaku :)

SMACZNEGO!!!