Skrzydełka z kurczaka w miodowym sosie

Skrzydełka z kurczaka w miodowym sosie

Każdy chyba lubi skrzydełka z kurczaka, jednak nie każdy wie jak je zrobić tak, aby znikły w sekundę. Polecam przepis na skrzydełka w miodowym sosie – są naprawdę doskonałe.

 

12286080_10204996945227661_636223980_n

 

Składniki:

– 8-12 skrzydełek kurzych

– 1 mały kawałek imbiru lub pół łyżki imbiru w proszku

– 2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi, można więcej)

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki sherry (może być też inny alkohol, np. wiśniówka lub wermut)

– 4 łyżki sosu sojowego

– 100 ml bulionu

– 1 łyżka oleju do smażenia

Umyte i oczyszczone skrzydełka dzielimy na trzy części. Wkładamy je do garnka i zalewamy zimną

wodą. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu (uwaga, kipi!) gotujemy je przez 10 minut. Po tym

czasie odlewamy wodę i osuszamy skrzydełka.

Czosnek i (i ewentualnie imbir) siekamy drobno. W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju przesmażamy

miód. Przekładamy do rondla skrzydełka, zalewamy bulionem, dodajemy resztę składników i starannie

mieszamy.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Przez ostatnie

10 minut mieszać należy częściej, żeby skrzydełka nie przywierały do dna rondla.

Skrzydełka delikatnie się rozpadają i tak ma być. Mięso jest przepyszne, delikatne i znakomicie komponuje

się z ryżem.

Smacznego!