Sałatka z bobem, pomidorami i kolendrą

Sałatka z bobem, pomidorami i kolendrą

Sałatka z bobem, pomidorami i kolendrą. Nareszcie jest! Sezon na bób uważam za otwarty! Te pyszne, duże, zielone fasolki, można przyrządzić na setki sposobów – poza tym tradycyjnym, który chyba wszyscy znamy z dzieciństwa. Zachęcam was do spróbowania tej sałatki, która jednocześnie może być dietetycznym daniem obiadowym. Nie obciąża i jest bardzo dobra.

 

 

Czego potrzebujemy?

 

– 1 kg bobu,

– 5 pomidorów malinowych lub 500 gram pomidorków koktajlowych,

– pęczek kolendry

– cukier, sól, pieprz, cytryna i oliwa do smaku.

 

Bób gotujemy tylko 6 minut – wsypujemy go do mocno gotującej się wody. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Wtedy będzie miał piękny zielony kolor i idealną konsystencję.

Do miski wrzucamy bób, drobno posiekaną kolendrę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe, doprawiamy solą, pieprzem, brązowym cukrem lub odrobina stevii, oliwą z oliwek i i cytryną, po czym dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.