Ryż do sushi

Ryż do sushi

Nie raz zastanawialiście się nad tajemnymi składnikami pysznego ryżu, z którego powstaje sushi? Przygotowanie idealnego podkładu pod domowe rolki, wcale nie jest takie trudne!

Czego potrzebujemy?

Składniki na 5 szklanek gotowego ryżu:

370 g (2 szklanki) surowego kleistego białego ryżu (ryżu do sushi)
700 ml (3 szklanki) wody
120 ml (1/2 szklanki) octu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 łyżeczka soli

Wypłukać ryż na sicie lub w durszlaku, aż woda będzie przezroczysta. Połączyć z wodą w średnim rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut. Ryż powinien być miękki i cała woda wchłonięta. Wystudzić na tyle, by móc poddać dalszej obróbce.

W małym rondelku, połączyć ocet ryżowy z olejem, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru – można też włożyć całość na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej – idealnie się połączy. Ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Zaraz po zalaniu ryż będzie się wydawać bardzo mokry, ale dobrze wymieszany wyschnie w trakcie stygnięcia.

I gotowe! :)

  • Kinga Zielińska

    Jeszcze nigdy nie robiłam sushi, choć uwielbiam. Może w końcu się odważę… Moze na sylwestra? :)

  • Kalina Borowiec

    mam ten problem, ze zawsze wychodzi mi ulep straszny z tego ryżu.:/