Przepis na domowe gofry

Przepis na domowe gofry

Smak gofrów kojarzy mi się z latem, wakacjami oraz beztroskimi wypadami nad morze. Najlepsze gofry jadłam w Trójmieście, w jednej z tamtejszych knajpek. W tym roku nie jadę nad morze, dlatego postanowiłam zrobić gofry sama. Zobaczcie! Wcale nie jest tak trudno je zrobić!

Składniki:

• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• Szczypta soli
• 4 łyżki oleju

Dodatki:

• Szklanka śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
• Owoce; truskawki, banany, borówki

Przygotowanie – czyli jak zrobić nasze domowe gofry:

Białka oddziel od żółtek, a następnie umieść je w osobnych miseczkach. Następnie do innej miski wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodaj żółtka, mleko i olej. Zmiksuj wszystko mikserem. Gdy wszystko się ze sobą połączy, w innej misce ubij przygotowane białka na sztywną pianę.
Przygotuj i rozgrzej gofrownicę.
Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki. Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i upiecz na złoty kolor. Po upieczeniu ostudź je na kratce. Dzięki temu gofry będą delikatne i puszyste.
Gdy gofry się schłodzą, wyłóż pokrojone wcześniej owoce. Możesz też podawać gofry z bitą śmietaną bądź sosem czekoladowym. Smacznego!

  • Marta Chmielik

    Ale smakowitości dajecie, gofrów nie robiłam nigdy w domu a uwielbiam, tak samo jak pancacesy

  • gin

    Wcale nie trudno, a smak taki cudownie wakacyjny :)

  • Ela Strzępień

    mniam! pomysł na kolację już mam!