Przepis na Ciasto Lion (bez pieczenia)

Przepis na Ciasto Lion (bez pieczenia)

Zrobiłam je w ostatni piątek. W sobotę rano nie było już po nim śladu. :)

Bajecznie proste w przygotowaniu, polecam je wszystkim fanom smaków sera i kajmaku.

A oto przepis:

Na  spód:

  • 400g herbatników, plus 1 mała paczka
  • 400g masy krówkowej/kajmakowej.

Średniej wielkości formę do pieczenia wyłożyć warstwą herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek, ja dałam jeszcze 3 warstwę, prawie wystarczy herbatników. Zabrakło 3-4 sztuki z dużej paczki, to dokładałam z małej  Odstawić.

Masa serowa:

  • 750g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2-3 duże batony „Lion”.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie miksując, powoli dodawać do serka ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

Śmietanka:

  • 500ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 duże batony „Lion”.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.

Gotowe.  :)

 

ciasto-lion

ciasto-lion-3

 

 

  • Anna Nowalska

    musi być pyszne ;)