Pierniczki pełnoziarniste

Pierniczki pełnoziarniste

Pierniczki pełnoziarniste – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

– 55 dag mąki drobno mielonej orkiszowej lub pszennej z pełnego ziarna,
– 30 dag miodu naturalnego, ale lejącego się,
– 10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego,
– 12 dag masła,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– przyprawa do piernika – około 40-50g, lub zmielone przyprawy – ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon, kolendra, gałka muszkatułowa, gorczyca, wanilia
– kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki).

Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6 – 10 minut.

  • Marta Chmielik

    Spróbuję tego przepisu, bo rok temu miałam jakiś co za nic nie dało mi się zagnieść dobrego ciasta, ciągle było za rzadkie ;-)