Pierniczki orkiszowe

Pierniczki orkiszowe

Pierniczki orkiszowe – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

1) ciasto:

4 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego, ale może być także kryształ),
2 jaja,
1 duża łyżka miodu (najlepiej spadziowego),
2 łyżki masła,
1 łyżka sody oczyszczonej,
1 łyżka goździków (mielonych).

2) Lukier – OPCJONALNIE:

1 szklanka cukru-pudru trzcinowego,
2-3 białka.

Suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło (miękkie, ale nie rozpuszczone) i siekamy nożem, tak by wymieszać je z mąką. Formujemy górkę, na środku której robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka oraz miód i zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest mało plastyczne, można na chwilę zostawić je w ciepłym miejscu (np. położyć na grzejniku). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180˚C przez 5 minut. Gdy wystygną, możemy je polukrować lub udekorować orzechami i skórką pomarańczową. Lukier wykonujemy ucierając cukier-puder z białkiem na jednolitą masę. W celu uzyskania koloru można dodać kakao, karob lub szafran.
U mnie wersja klasyczna – bez dodatków – też pyszna :)

  • Kalina Borowiec

    Długo sceptycznie podchodziłam do mąki orkiszowej, ale jak przepis jest dobry jak ten, to zrobię, no i mam słabość do korzennych przypraw ;-)