Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

– 2 2/3 szklanki mąki orkiszowej,
– 1 1/2 łyżeczki sody,
– 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka mielonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1/2 szklanki melasy (agawy, miodu),
– 1/2 szklanki oleju roślinnego,
– 1/3 szklanki cukru,
– 1/4 szklanki mleka migdałowego (ryżowego, owsianego),
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przesiać suche składniki razem w dużej misce. Wymieszać olej, melasę cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wykroić ciasteczka. Piec ok. 8 minut w 180 stopniach.