Pierniczki karobowe

Pierniczki karobowe

Pierniczki karobowe – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

– 5 łyżek oleju roślinnego – ja użyłam rzepakowego,
– 1 filiżanka mleka sojowego,
– 6 łyżek melasy z karobu,
– 3 łyżki proszku z karobu,
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 opakowanie przypraw do piernika, lub zmielone przyprawy – ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon, kolendra, gałka muszkatułowa, gorczyca, wanilia.

Wymieszać olej, mleko sojowe i melasę. Suche składniki wymieszać razem i dodać powoli do mokrych składników, ciągle mieszając. Ugniatać ciasto, a po jego wyrobieniu odstawić do lodówki na 30 minut. Pierniczki wycięte w świątecznych kształtach piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.