Pierniczki dla alergików – bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe

Pierniczki dla alergików – bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe

Pierniczki dla alergików – bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

– mąka jaglana (1/2 szklanki),
– mąka ryżowa (1/2 szklanki),
– mąka gryczana (1/2 szklanki),
– skrobia kukurydziana (1/2 szklanki),
– siemię lniane (2 łyżki),
– 1/2 szklanki wody,
– olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek),
– syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu),
– karob (2 łyżeczki),
– cynamon (2 łyżeczki),
– goździki (otarte, 1/2 łyżeczki),
– kardamon (1/2 łyżeczki),
– gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
– kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki),
– sól (szczypta).

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo „glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz, będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko (u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok. 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.