Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy – to bardzo zdrowe mięso. Powoli powraca na polskie stoły. Jest jednym z moich ulubionych dań. To polskie zdrowe mięso jest hodowane w sposób ekologiczny, ma tez właściwości lecznicze i niezwykły smak. Duży wpływ na smak jagnięciny  ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Warto podkreślić, że na tych polskich podhalańskich pastwiskach jest wiele roślin leczniczych, spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej. Są to rośliny zawierające witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak magnez, cynk, selen, jod i lit.

 

W latach 80., kiedy w sklepach brakowało mięsa, szeroko dostępna była za to baranina, a najlepsza jagnięcina była eksportowana za granicę. Ludzie byli zmuszeni do spożywania tego tłustego mięsa, którego nie potrafili odpowiednio przygotować. To zraziło społeczeństwo do tego rodzaju mięsa. Ja kocham udziec jagnięcy. Nie wiecie jak go przygotować – zapraszam do przeczytania poniższego przepisu.

 

 

Składniki:

– 1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien (to bardzo ważne żeby je usunąć – inaczej mięso nie będzie miękkie i nie nasiąknie aromatem przypraw)

– ¼ szklanki oliwy z oliwek

– ¼ szklanki posiekanej mięty

– ¼ szklanki posiekanej natki

– 1 łyżka posiekanego rozmarynu

– kilka gałązek tymianku

– 2 posiekane ząbki czosnku

– sól

– kilka gałązek świeżej mięty

– pieprz

– gałka muszkatułowa

– listki laurowe

– można dodać kilka szalotek, które po wypieczeniu można zjeść z mięsem,

– odrobina masła do smaku

 

Oliwę z oliwek wymieszać z posiekanymi świeżymi ziołami i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą, pieprzem i gałką, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą, pieprzem i gałką. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia. Dodajemy płatki masła. Piec tyle ile mięso waży – czyli jeżeli mamy 2 kg – pieczemy dwie godziny w temperaturze 150°C.

Podczas pieczenia możemy nieco „podlać” mięso. Ja użyłam wody z łyżką miodu.

Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.

Tak szybko zabraliśmy się za udziec, że nie zrobiłam zdjęcia „after” :) Mięso wyszło po prostu doskonale :)

 

 

Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać np. z pieczonymi zmieniakami i pieczonymi warzywami sezonowymi.