Pasztet – pâté – z gęsich wątróbek

Pasztet – pâté – z gęsich wątróbek

Pasztet – pâté – z gęsich wątróbek. Bardzo zdrowa alternatywa dla pasztetu zwykłego, a na pewno dla takiego kupionego w sklepie.
Pâté nie wymaga pieczenia, więc jest bardzo szybkie i proste do zrobienia. Jest to po prostu francuski pasztet – bardzo dobry i delikatny.

 

 

Jeżeli akurat nie macie możliwości kupienia gęsich wątróbek, z powodzeniem można je zastąpić wysokiej klasy wątróbkami kurzymi. Czego potrzebujemy?

Składniki na 2 porcje:

• 350 g gęsich wątróbek
• 1 cebula
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
• 1 łyżka powideł śliwkowych lub 3 suszone śliwki
• 1/2 jabłka kwaśnego
• 4 łyżki brandy lub calvadosu lub białego wina
• świeżo zmielony pieprz
• 50 g masła
• na wierzch – 30 g masła lub smalcu wytopionego z pieczonej lub gotowanej kaczki lub gęsi (kaczy lub gęsi smalec), świeży tymianek lub rozmaryn
• opcjonalnie: kawałeczki suszonych śliwek (2 sztuki)

 

Przygotowanie:

Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Odsączyć wątróbkę i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kilka mniejszych części (każdą wątróbkę na 3 kawałki). Cebulę posiekać w kosteczkę, jabłko pokroić na kawałki.
W garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać jabłka, przyprawę korzenną i smażyć przez około 2 minuty, dodać powidła lub pokrojone śliwki i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać brandy lub calvados lub wino i zredukować. Przesunąć składniki na bok, w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła, zwiększyć ogień i wrzucić wątróbki. Obsmażać przez około 1 minutę (w środku mają być miękkie).
Odstawić z ognia, przełożyć do pojemnika blendera lub melaksera, doprawić solą oraz pieprzem, dodać resztę masła (roztopionego) i wszystko zmiksować na jak najbardziej gładką masę. Wyłożyć ją na sitko i przetrzeć do czystego naczynia (teraz można wmieszać kawałeczki posiekanych suszonych śliwek).
Nałożyć do słoiczków zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry (na warstwę tłuszczu) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wylać roztopione masło z tymiankiem lub gęsi czy kaczy smalec razem z rozmarynem, schłodzić aż tłuszcz zastygnie.

 

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku – dziękuję autorce za pyszną inspirację :)

SMACZNEGO!