Papryka faszerowana bakłażanem i kaszą jaglaną

Papryka faszerowana bakłażanem i kaszą jaglaną

Papryka faszerowana bakłażanem i kaszą jaglaną – danie wegańskie, bardzo proste. Nawet jak ktoś jest laikiem w sprawach kuchennych – da sobie z nim radę bez problemu. Mimo skromnych składników wychodzi mocno aromatyczne danie, które jest zdrowszą alternatywą dla klasycznych papryk faszerowanych ryżem, mięsem mielonym i grzybami.

Czego potrzebujemy?

  • 1 średni bakłażan
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2-3 pomidory lub puszkę pomidorków cherry
  • 5-6 średnich papryk
  • duża szklanka ok 300 ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku 
  • gałązka świeżego rozmarynu 
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany rozmaryn i smażymy chwilkę, uważając by się czosnek nie przypalił. Bakłażana kroimy w drobną kostkę wraz ze skórką – dodajemy do cebuli. Całość solimy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Można podlać niewielka ilością wody, żeby nic się nie przypaliło.

W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do naszych warzyw. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu. Wyłączamy kuchnię i dodajemy kaszę jaglaną – wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Wypełniamy papryki farszem i pieczemy ok 45 min w 180C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

SMACZNEGO.