Nietypowe połączenie z burakiem… :)

Nietypowe połączenie z burakiem… :)

Z czym kojarzą się nam buraki?? Oczywiście w ujęciu kulinarnym, nie potocznym, czyli popularnego określenia stosowanego raczej przez kobiety w kierunku mężczyzn… ;)

Przede wszystkim z klasycznym polskim obiadem i stołówką szkolną. Znam amatorów, ale również smakoszy obciążonych traumą buraków z dzieciństwa. Na pewno zasłynęły jako podstawa pysznego chłodnika, bez którego nie wyobrażam sobie lata, ale co dalej…?

Znajdywałam różne przepisy, które miały mi pomóc oswoić, nie ukrywam znienawidzone buraki i w końcu trafiłam!!!
Zacznę od tego, że połączenie składników brzmiało początkowo mało zachęcająco. Każdy składnik osobno tak, ale razem – dziwna sprawa… Jednak przekonała mnie oryginalność przepisu i słabość do wyrobów mleczny- wplatanych gdzie się da. Tym razem padło na kozi ser, czyli samo zdrowie o intensywnym smaku i zapachu. I tu znów kłopot – ser kozi z burakami?? Raz się żyje!!

Kochani odkryłam jedno z moich ukochanych dań i prawdziwy przysmak dla wszystkich nie mięsożerców!!!
Przepisów jarskich i wegetariańskich jest tak wiele- tak naprawdę po przestudiowaniu ogromu możliwości zdajemy sobie sprawę, że mięso jest jedynie składnikiem pośród wielu innych, który jest często absolutnie zbędny..
Zapraszam, więc na Risotto z pieczonym burakiem i kozim serem!!!
(Cicha uwaga – to samo możemy powtórzyć z cukinią…) :)

Co jest nam potrzebne:
– 500 g niewielkich buraków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska
– 250 g ryżu arborio
– 1 czubata łyżka sklarowanego masła (jak dobrze, że M. ma je zawsze w lodówce)
– 200 ml białego wytrawnego wina
– 600 ml gorącego bulionu z warzyw
– 1 cebula perłowa, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 150 g koziego twarożku
– wędzona sól morska, pieprz
– pietruszka

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Buraki musimy umyć, osuszyć i poćwiartować. Później ułożyć w żaroodpornym naczyniu, pokropić oliwą i posypać solą.
Później do piekarnika i piec przez 30 minut- czasami obracając naczynie. Gdy buraki będą miękkie, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu, aż czosnek się zeszkli. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste. Dodaj wino i gotuj na silnym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj 1 chochelkę bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj kolejną porcję bulionu i gotuj, do jego odparowania. Gdy zużyjesz ok. 3/4 porcji bulionu, dodaj buraki i gotuj, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając bulion, aż ryż będzie al dente. Dodaj połowę koziego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji risotto ułóż po łyżeczce sera oraz posyp ją natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!!!