Na letni obiad najlepszy chłodnik litewski

Na letni obiad najlepszy chłodnik litewski

Nie ma chyba drugiej tak popularnej zupy w okresie letnim jak chłodnik. Zupy na zimno są pyszne, zdrowe i bardzo sycące. Poza tym można je wykonać w bardzo szybkim czasie. W lecie najczęściej sięgamy po chłodnik litewski, ogórkowy czy hiszpański, bardziej znany pod nazwą gazpacho. Dziś przedstawię Wam przepis na klasyczny chłodnik z botwinki, zwany litewskim. Jakich składników będziecie potrzebować?

• Pęczek botwinki
• Litr maślanki
• 4 łyżki drobno posiekanego koperku
• 1 długi ogórek
• 3 jajka
• 2 ząbki czosnku
• Sól
• Pieprz

Przygotowanie:
Umyj botwinkę i ją pokrój; buraki w kostkę, a łodygi w maleńkie kawałki. Pokrojoną botwinę gotuj w 200 ml wody przez piętnaście minut. Następnie ostudź składniki i dodaj do nich maślankę. Obierz ogórka i zetrzyj go na grubej tarce. Czosnek obierz, a następnie rozgnieć. Koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo. Ogórek, koperek oraz czosnek dodaj do botwiny z maślanką. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz udekoruj jajkiem. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły, a zupa schłodziła się. Możesz podawać również z ziemniakami. Smacznego!
PS. Ja dopiero zamierzam zrobić chłodnik, tymczasem ta smakowita fotografia pochodzi ze strony pruskigotuje.wordpress.com

  • Zuzanna Majewska

    Ja kiedyś jadłam chłodnik – zupę krem, świetny był.

  • Kasia Nowak

    ślinka cieknie :) jeszcze nie robiłam w tym roku :)

  • Joanna Filak

    pyszności!! :)

  • Maja Mroczkowska

    mniam :) ja robię zazwyczaj klasyczny, ale też ogórkowy :)