Mocno czekoladowe brownie na jesienną chandrę

Mocno czekoladowe brownie na jesienną chandrę

Nie wiem jak wy, ale ja zamierzam umilić sobie piątek czymś słodkim i czekoladowym :) Zrobiłam mocno czekoladowe brownie. Jest doskonałe na jesienną chandrę, słodki podwieczorek, niedzielny deser z lodami lub bitą śmietaną.
Polecam wszystkim, tym bardziej, że jest bardzo proste do zrobienia.

Składniki:

300 g gorzkiej lub deserowej czekolady (3 tabliczki)
3 jajka
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka marcepana lub laska wanilii
140 g mąki
Dodatki: np. garść suszonej żurawiny lub 4 stołowe łyżki wiśni w syropie
lub garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę do pieczenia posmarować
tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym), wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozdrobnić, przełożyć do rondelka i roztapiać na wolnym ogniu. Gdy
masło będzie prawie roztopione dodać 200 g czekolady połamanej w kostki.
Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważać żeby nie zagotować.
Odstawić do ostygnięcia.
Pozostałą czekoladę (1 tabliczkę) rozdrobnić na małe kosteczki (będzie
do posypania na wierzch).
W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, cukier i marcepan (lub wanilię).
Następnie dodać do naczynia zawartość rondelka i mąkę. Miksować jeszcze
przez chwilę do całkowitego wymieszania składników.
Na koniec do masy wsypać wybrane dodatki np. garstkę suszonej żurawiny i
wymieszać łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej formy i rozdrobnioną
czekoladę posypać na wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.
Podawać ostudzone, opcjonalnie z ulubionymi lodami lub bitą śmietaną, jednak samo w sobie jest bardzo słodkie :)

unnamed (1)

  • Kasia Nowak

    Koniecznie zrobię w weekend, wygląda pysznie :)

  • Emilly

    Przepis wypróbowałam i wyszło przepyszne! Dzięki <3