Migdałowe pierniczki dla alergików

Migdałowe pierniczki dla alergików

Migdałowe pierniczki dla alergików – inspiracje na wypieki świąteczne czas START!

Zapraszam do wypróbowania super prostego przepisu na pyszne pierniczki!

Czego potrzebujemy?

– 100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
– 100 g mąki kukurydzianej,
– 50 g zmielonego siemienia lnianego,
– 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
– 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
– 80 – 85 ml mleka roślinnego,
– 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej lub przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, szczypta soli.

Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut. Gotowe – SMACZNEGO!

Nie używajmy kolorowych, słodkich posypek!!! To sama chemia!!! Do dekorowania pierniczków najlepiej użyć sezamu, słonecznika, amarantusa, żurawiny, pestek z dyni, orzechów, wiórków kokosowych lub płatków migdałowych. Ewentualnie rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub lukru z cukru trzcinowego.

  • Izabella Strzałkowska

    Uwielbiam Migdały, na pewno wypróbuję ;-)