Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delikatnym sosie śmietankowym, z dodatkiem świeżego estragonu lub tymianku – to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie nadaje się też na elegancką kolację.

Prosto i smacznie, czyli czego chcieć więcej? Jak to zrobić, czego potrzebujemy?

Składniki, 2 porcje:

• 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
• 50 g szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu lub tymianku
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.

Przygotowanie:

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.

  • Kinga Zielińska

    Fajne, ale ja musze dodac jeszcze ser – jest makaron musi być ser :D