Majonez z kaszy jaglanej

Majonez z kaszy jaglanej

Majonez z kaszy jaglanej. To kolejny pomysł na majonez bez jajek i innych alergenów. Poza tym, w zależności od tego jak go zrobimy, może być podstawą dla każdego sosu. Jest idealny w wersji klasycznej na kanapki lub do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Gdy obniżymy jego gęstość – np. dodamy więcej wody i kilka ząbków czosnków, stanie się sosem czosnkowym. Nadaje się świetnie jako beszamel do lazanii ze szpinakiem – wystarczy, że dodamy odrobinę musztardy. Możemy dowolnie żonglować jego konsystencją i intensywnością smaków.

 

 

 

 

Możliwości tego majonezu, są nieograniczone – wystarczy użyć wyobraźni – SKY IS THE LIMIT ;) Do tego jest zdrowy, odżywczy, niskokaloryczny i nie zawiera glutenu. Czego potrzebujemy?

 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki nerkowców lub migdałów bez skórki 
  • 9 łyżek oleju 
  • 1 wycisnięty ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • sok z jednej niedużej cytryny 
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • pół szklanki gorącej wody (po wystygnięciu majonez gęstnieje)
  • sól, pieprz, cukier lub stevia do smaku

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy nerkowce,czosnek, ocet, sok z cytryny, paprykę, olej i gorącą wodę. Ile wody dodamy zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać – dlatego warto to robić stopniowo. Wkładamy do miksera, lub blendujemy całość aż uzyskamy idealnie gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, stevią. Odstawiamy i czekamy, aż wystygnie – możemy wtedy doprawić według uznania lub dolać wody jeżeli majonez będzie za gęsty.