Lody malinowe domowej roboty

Lody malinowe domowej roboty

Chyba każdy z nas lubi jeść lody latem. Nic dziwnego! Są pyszne, świetnie chłodzą w upalne dni i są po prostu fajnym deserem. Ostatnio stwierdziłam, że zrobię je sama w domu. Miały być śmietankowe, ale w drodze do domu kupiłam maliny i powstały malinowe. Przygotowując deser, zainspirowałam się prostym przepisem blogerki Pani Fotograf. Zobaczcie, jak zrobić domowe lody malinowe!
Składniki:
• Półtorej szklanki malin
• Półtorej szklanki cukru
• Dwa jajka
• 400 ml śmietanki kremówki 30 %
• 1 szklanka mleka
• Sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:
Maliny wsyp do miski i zasyp połową cukru (3/4 szklanki). Wyciśnij sok z połowy cytryny i skrop maliny oraz cukier. Zamieszaj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po dwóch godzinach wyjmij z lodówki schłodzone maliny i rozgnieć je dokładnie widelcem. Odstaw na bok. Następnie ubij dwa jajka z resztą cukru. Do jajek dodaj 400 ml śmietanki oraz wlej szklankę mleka. Całość miksuj kilka minut. Do masy dodaj maliny i dokładnie wymieszaj. Przełóż wszystko do pojemnika i włóż do zamrażarki bądź zamrażalnika. Po 3 godzinach zamrażania lody powinny być gotowe. Deser możesz ozdobić tak jak ja innymi owocami, na przykład borówkami lub też dodać bitą śmietanę. Smacznego!

  • Ela Strzępień

    o bardzo mmam ochotę! tak gorąco w pracy..

  • Kasia Nowak

    mniam :) nie wiedziałam, że to takie proste, muszę zrobić:)