Lekki sernik na zimno

Lekki sernik na zimno

Lekki sernik na zimno – przygotowany na serkach homogenizowanych oraz puszystej ubitej śmietanie. Jest to chyba najlżejsza – w swojej konsystencji – i najsmaczniejsza wersja sernika, która jadłam do tej pory. Serki homogenizowane można zastąpić jogurtem.

 

 

Czego potrzebujemy?

– 800 g waniliowego serka homogenizowanego (2 duże opakowania) lub gęstego jogurtu waniliowego
– 400 ml śmietany kremówki lub takiej do ubijania 30% (jedno opakowanie)
– 2 łyżki cukru pudru (jeżeli wybieramy słodzone serki homogenizowane, jeżeli niesłodzone to 4 łyżki)
– 2 czubate łyżki żelatyny
– 400 g truskawek + kilkanaście do dekoracji
– paczka biszkoptów
– aromat do ciasta (np. migdałowy)

 
Kremówkę ubić na sztywno (około 3 minuty wyrabiania mikserem), pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Na spód potrzebujemy biszkoptów – okrągłych lub podłużnych. Ja użyłam okrągłych. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na folie kładziemy nasze biszkopty. Rozrabiamy niewielką ilość wody z dużą łyżką cukru i odrobiną ulubionego aromatu (ja użyłam migdałowego) i delikatnie zwilżamy biszkopty.

Na biszkoptach w tortownicy układamy truskawki (jeśli są duże – przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę – jednak trzeba pamiętać, żeby ta wylewana galaretka była już półpłynna i nie spłynęła nam na dno tortownicy).

PYCHA!!! POLECAM!!!!