Kruche ciasto z czekoladą i owocami

Kruche ciasto z czekoladą i owocami

Ciasto bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu. Nie da się go zepsuć, bo nie wymaga wałkowania i
żadnych innych „skomplikowanych” czynności, jakie przy innych ciastach kruchych.

 

ciasto 1

Składniki:

0,5 kg mąki (najlepiej krupczatki)

300 gram masła

Pół szklanki cukru i 4-5 łyżek do ubijanych białek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao

Dowolne owoce – u mnie nektarynki. ok 300-500 gram.

Cukier waniliowy

5 jajek

Rozdzielamy białka od żółtek i ugniatamy ciasto z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, masła i

proszku do pieczenia. Dzielimy ciasto na trzy części – do jednej z nich dodajemy kakao. Trzy kawałki

ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce i

ubijamy białka z cukrem.

Finał:

– Na tarce o grubych oczkach trzemy pierwszą, jasną część ciasta.

-Układamy warstwę z owoców

-Ścieramy ciemne ciasto i układamy na owocach

-Nakładamy ubitą pianę z białek

-Posypujemy wszystko trzecią częścią startego ciasta.

Całość pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Kasia Nowak

    Mniam, wygląda znakomicie :)

  • Kalina Borowiec

    Lata cale nie jadłam, a jaszcze dłużej nie robiłam takiego ciasta, dzięki za przypomnienie smaku z dzieciństwa. Mniam, pycha!