Konfitury wiśniowe

Konfitury wiśniowe

Konfitury wiśniowe – miałam ten przepis wcześniej opublikować, gdy do kupienia były jeszcze bardzo tanie wiśnie… No cóż. Jest teraz, ale jest wart wszystkich pieniędzy wydanych na droższe w tej chwili wiśnie – mrożone w ciekłym azocie :)

Przepis jest prosty i zamyka w swoim smaku wszystkie smaki lata na długie miesiące.

 

Składniki na 1 kg wiśni – bo tak łatwiej sobie obliczyć proporcje na większą ilość:

– 1 kg wiśni,

– 1,5 kg cukru,

– 1 cukier waniliowy, bądź laska wanilii,

– 50 ml wiśniówki.

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie porządnie opłukać w wodzie i wydrylowć. Włożyć do garnka, zasypać 2/3 cukru i odstawić na 3 godz – tak aby puściły sok. Następnie garnek stawiamy na kuchni i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy aż zrobi nam się jednolita masa (cukier się rozpuści) i dodajemy pozostały cukier. Pamiętamy o zbieraniu powstałej piany!!! Nie możemy zapomnieć o mieszaniu wiśni, gdyż łatwo się przypalają. Następnego dnia dogotowujemy wiśnie – dodajemy cukier waniliowy. Na samym końcu, kiedy wiśnie są jeszcze gorące, ale już się nie gotują, dodajemy wiśniówkę i mieszamy. Przekładamy całość do wyparzonych wcześniej słoików. Zamykamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.