Koktajle forever!

Koktajle forever!

Są po prostu pyszne! Latem najlepiej orzeźwiają. Gaszą pragnienie ale też działają doskonale na nasze dobre dobre samopoczucie i… leczą.

 

Owoce i warzywa można dowolnie łączyć, tworząc koktajle, które nie tylko są przepyszne, ale też dzięki różnorodności dostępnych kolorów i smaków nie mogą się znudzić.

 

Zielone smoothie

– 1 szkl. młodego szpinaku,

– 1 szkl. ogórka (pokrojonego w kostkę),

– ½ awokado,

– 1 duże kiwi,

– ½ szkl. naturalnego mleka sojowego,

– ½ szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki,

– ¼ szkl. liści mięty.

Wartość odżywcza (1 porcja): 188 kcal, 5 g białka, 29 g węglowodanów, 6 g błonnika, 7,5 g tłuszczu, 57 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

Dzięki bogactwu antyoksydantów tego typu smoothie wykazuje między innymi działanie ochronne dla wzroku. Ponadto ogórek, dostarcza witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – sodu, krzemu, manganu, siarki, potasu, wapnia, fosforu, chloru i magnezu. Ma też właściwości moczopędne, przez co zmniejsza zatrzymywanie płynów w organizmie, a ponadto działa przeciwzapalnie na układ moczowy, dziąsła i skórę. Duża ilość krzemu w tym warzywie to prawdziwe dobrodziejstwo dla włosów (zapobiega ich wypadaniu), paznokci i skóry. Enzymy w nim zawarte poprawiają trawienie białka, a wysoki poziom potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

 

Owocowe smoothie

– 1 śliwka,

– 1 nektarynka,

– 1 brzoskwinia,

– ½ szkl. białej herbaty,

– ½ szkl. kostek lodu,

– 2 łyżki świeżego soku z limonki,

– 2 łyżki miodu,

– ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie).

 

Wartość odżywcza (1 porcja): 134 kcal, 2 g białka, 35 g węglowodanów, 2 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 5 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

Owocowe smoothie nie tylko dodaje energii, ale także stanowi cenne źródło różnorodnych substancji odżywczych, w tym składników fitochemicznych, witamin i minerałów. Śliwki dostarczają m.in. witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Owoce te zalecane są osobom chorym na anemię, mającym niskie ciśnienie oraz cierpiącym na zaparcia (zawierają dużo błonnika pokarmowego, który pomaga radzić sobie z tym problemem). Z kolei brzoskwinia poprawia cerę, łagodzi zapalenie żołądka i nerek. Pomaga też przy zapaleniu oskrzeli i zaparciach. Wreszcie miód działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie, wspomagając pracę układu immunologicznego.

 

Tropikalne smoothie

- 1 szkl. ananasa (pokrojonego w kostkę),
- ¾ szkl. marchewki (startej na tarce),
- ½ szkl. zimnej wody kokosowej,
- ½ szkl. kostek lodu,
- 2 łyżki suszonych płatków kokosowych,
- 2 łyżeczki nektaru z agawy,
- ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie).

Wartość odżywcza (1 porcja): 148 kcal, 2 g białka, 28 g węglowodanów, 5 g błonnika, 5 g tłuszczu, 45 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

Tego typu połączenie składników dostarcza manganu – pierwiastka śladowego niezbędnego dla zdrowia kości. Ponadto koktajl jest bogatym źródłem elektrolitów, takich jak potas, które pomagają zachować odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Warto także zwrócić uwagę na właściwości lecznicze ananasa – działa przeciwzapalnie, a zatem przydaje się w leczeniu zapalenia stawów. Co więcej, poprawia trawienie białek (zawiera enzymy roślinne, takie jak bromelia) i doskonale sprawdza się jako łagodny środek przeczyszczający i moczopędny. Usuwa zalegający w drogach oddechowych śluz, dzięki czemu pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych układu oddechowego. Sprzyja także odchudzaniu.

 

Smoothie z owocami leśnymi

 

– 1½ szkl. truskawek,

– 1 szkl. jagód,

– ½ szkl. malin,

– 2 łyżki miodu,

– 1 łyżeczka soku z cytryny,

– ½ szkl. kostek lodu.

 

Wartość odżywcza (1 porcja): 162 kcal, 2 g białka, 41 g węglowodanów, 6 g błonnika, 1 g tłuszczu, 5 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

 

Owocom jagodowym przypisuje się działanie antynowotworowe, a to m.in. dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych, takich jak kwas elagowy czy antocyjany. Jagody oczyszczają krew i działają antyseptycznie; pomagaja na anemię, biegunkę, stany zapalne jelit i problemy ze skórą. Z kolei maliny zmniejszają zaparcia i obniżają wysokie ciśnienie krwi, a także sprzyjają odchudzaniu.

 

Smoothie orzeźwiające:

- 1 szkl. mango (pokrojonego w kostkę),
- ½ banana,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- ¼ łyżeczki drobno startego świeżego imbiru,
- 1 kostka lodu,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 szkl. arbuza (pokrojonego w kostkę) – zmiksuj osobno.

Wartość odżywcza (1 porcja): 148 kcal, 2 g białka, 38 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 4 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

Koktajl nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Arbuz jest dobrym źródłem witamin B, C i beta-karotenu; minerałów – wapnia, żelaza, potasu oraz likopenu – silnego antyoksydantu. Ten orzeźwiający owoc wspomaga funkcjonowanie nerek, łagodzi uderzenia gorąca, a także pomaga na depresję. Z kolei imbir to naturalny antybiotyk. Zwalcza przeziębienie i grypę, a także jest naturalnym lekiem na mdłości i chorobę lokomocyjną. Zapobiega także tworzeniu się zakrzepów krwi i obniża poziom cholesterolu LDL.

 

Smoothie bogaty w witaminę C

- 1 szkl. jarmużu (posiekanego),
- 2 duże kiwi,
- ½ szkl. soku pomarańczowego lub mandarynkowego,
- 1 plaster selera korzeniowego,
- ¼ szkl. kostek lodu.

Wartość odżywcza (1 porcja): 92 kcal, 3 g białka, 21 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,5 g tłuszczu, 36 mg sodu.

Korzyści zdrowotne:

Porcja tego typu koktajlu pokrywa aż 186% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, m.in. dzięki temu, że jeden z jego składników to jarmuż, który stanowi ważne źródło witaminy C, kwasu foliowego, beta=karotenu, a takze witaminy A, K, wapnia, potasu i jodu. Warzywo to wspiera walkę z problemami trawiennymi i jelitowymi, takimi jak infekcje jelit, pasożyty, owrzodzenie jelit oraz zapalenie okrężnicy, a ponadto doskonale tonizuje wątrobę, zmniejsza kamienie żółciowe i pomaga na choroby dróg żółciowych. Skutecznie też oczyszcza skórę i dlatego powinny po niego sięgać osoby z trądzikiem oraz infekcjami skórnymi.

Na zdrowie :)