Klasyczny krem maślany do tortów

Klasyczny krem maślany do tortów

Klasyczny krem maślany do tortów – pamiętam wspaniałe torty mojej mamy, które jadłam w dzieciństwie. Cały sekret smaku ciasta tkwił w maślanym kremie.

Teraz rzadko kto robi taki prawdziwy – na kąpieli wodnej z jajkami, w różnych smakach. Postanowiłam odświeżyć swoje wspomnienie i sama go zrobić. Bo dobre przepisy należy przechowywać, kolekcjonować i wciąż od nowa odtwarzać. W końcu pyszne rzeczy uszczęśliwiają :)

 

krem maślany

 

Krem jest bardzo uniwersalny – można dodawać go do różnej maści tortów, bez, ciastek i muffinek. Zawsze można zmienić jego smak – z klasycznego waniliowego na czekoladowy, rumowy, owocowy – inwencja należy do was :) Poniżej podaję dwa sposoby na zrobienie kremu – bez kąpieli wodnej i w kąpieli wodnej – do wyboru.

Czego potrzebujemy?

SKŁADNIKI:
– 4 całe jajka,

– 1,5 szklanki cukru,

– cukier waniliowy,

– 2 kostki dobrego jakościowo masła,

– aromat zapachowy (arakowy, rumowy, migdałowy itd),

– kakao, kawa, biała czekolada itp (jeżeli krem ma być smakowy)

– opcjonalnie bakalie, orzechy – wedle uznania

WYKONANIE – bez kąpieli wodnej

Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie do momentu roztarcia cukru, gdy nie będzie widać już drobinek. Dodajmy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Powoli, po łyżeczce, dodajemy zimnej masy jajecznej. Gdy krem jest już gotowy, dodajemy aromat, czekoladę, bakalie itd. wedle uznania.

WYKONANIE – na kąpieli wodnej

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym w kąpieli wodnej – umieszczamy miseczkę w garnku z wrzącą wodą, gotujemy ja bez brawury tak aby nie przegrzać masy jajecznej – do momentu, aż masa zbieleje, będzie bardzo puszysta, powiększy swoją objętość i będzie ciepła (zajmuje to ok. 15 minut). Po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Następnie ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową (wcześniej 2 h wyjmujemy je z lodówki) ucieramy malakserem. Dodajemy do niego po jednej łyżeczce masę jajeczną.

Jeżeli krem ma być np. czekoladowy czy kawowy – to dodajemy kawę w granulkach lub kakao (ewentualnie rozpuszczoną czekoladę) do masła i następnie dodajemy po łyżeczce masę jajeczną.

Jeżeli krem ma być z nuta alkoholu – na samym końcu, po połączeniu masy maślanej i jajecznej, dodajemy powolutku spirytus i miksujemy malakserem do wyrównania się aromatu.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.

Sprawdź też inne przepisy w dziale gotowanie

beza z kremem maślanym