Jak zrobić domowy humus?

Jak zrobić domowy humus?

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i tahini pochodząca z Libanu z powodzeniem podbija polskie restauracje i kuchnie. Sięgają po niego weganie, wegetarianie, ale również osoby jedzące mięso. Hummus jest idealną przekąską w połączeniu z chlebem pita oraz z tradycyjnym pieczywem. Świetnie komponuje się również w towarzystwie oliwek oraz warzyw. Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób można go przyrządzić w domu! Jakich składników będziecie potrzebować?

• 2 puszki ciecierzycy
• 3 łyżeczki pasty tahini
• 4 łyżki oliwy
• Sok z jednej cytryny
• Skórka z obranej cytryny
• 5 łyżek zalewy z puszki ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• Sól
• Pieprz
• Chilli
• Kolendra
• Mielony kumin

Tahini:
• Szklanka sezamu
• Łyżka soku z cytryny
• 3-4 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie Tahini:
Sezam wsyp na suchą patelnię i upraż, aż kolor będzie lekko złoty. Następnie zmiel go z dodatkiem soku z cytryny oraz oleju sezamowego, tak aby uzyskać gęstą pastę. Możesz to zrobić za pomocą malaksera lub młynka do kawy.
Hummus: Odsączoną ciecierzycę ( pamiętaj, żeby nie wylewać wody) zmiksuj razem z tahini, oliwą, sokiem z cytryny, chilli, czosnkiem, kminem oraz solą. Jeżeli pasta wyjdzie nieco za gęsta, dodaj wodę z puszki po ciecierzycy. Przed podaniem hummus możesz przyozdobić słodką mieloną papryką oraz oliwą z oliwek. Podawaj z ciepłą pitą, bądź z innym świeżym pieczywem. Smacznego!
WhiteBeanHummus