Intensywnie czekoladowe, ekspresowe brownie

Intensywnie czekoladowe, ekspresowe brownie

Intensywnie czekoladowe, ekspresowe brownie – to świetna propozycja dla czekoladoholików. Ciasto jest bogate w smaku, złożone z najwyższej jakości składników, co czyni je wyjątkowo smacznym. Wilgotne, aromatyczne i po prostu pyszne.

 

IMG_1904

 

 

Dodam, że jest banalnie proste do zrobienia i nawet niekoniecznie „perfekcyjna pani domu” sobie z nim bez problemu poradzi ;)

 

 

Składniki
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady ciemnej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g miękkiego masła – temperatura pokojowa
  • 4 jajka – temperatura pokojowa – u mnie zielononóżki
  • 4 czubate łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżek gorzkiego kakao
  • łyżeczka ekstraktu rumowego lub waniliowego
  • mleko bez laktozy – około 300 ml

Ciasto można przygotować w melakserze. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, to zwykła maszynka też wystarczy.

Posiekaną/rozdrobnioną czekoladę wrzucić do miski wraz ze wszystkimi składnikami i zmiksować. Jeżeli będzie zbyt mało mleka, to można dodać więcej – ciasto powinno być gęste – dużo gęstsze od masy naleśnikowej. Po kilku minutach gdy składniki będą wymieszane i wizualnie ocenicie, że poza czekoladą nie widać w masie grudek, to znaczy, że skończyliście :)

Arkusz papieru do pieczenia zgnieść w dłoniach i zmoczyć w wodzie. Umieścić w formie. Wylać ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC.

 

IMG_1895