Hinduska zupa pomidorowa z soczewicą

Hinduska zupa pomidorowa z soczewicą

Hinduska zupa pomidorowa z soczewicą.

Jest przepyszna, pełna orientalnego smaku i przenikających się wzajemnie aromatów. Wegańska/wegetariańska i do tego bardzo sycąca. Można nią z powodzeniem zastąpić cały obiad. A wszystko to za sprawą soczewicy, która jest niezwykle wartościowym źródłem białka.

SKŁADNIKI:

  • soczewica (połówki) 
  • 2 cebule (lub pęczek dymek)
  • 3 świeże pomidory 
  • 3 papryki – żółta, czerwona, zielona
  • 1 papryczka chilli – bez pestek
  • oliwa z oliwek lub olej sezamowy do smażenia 
  • łyżeczka curry 
  • łyżeczka mieszanki przypraw indyjskich (masala) 
  • imbir, najlepiej świeży – posiekany drobniutko
  • czosnek – 1 ząbek – posiekany drobno
  • liść laurowy 
  • pieprz czarny 
  • sól 
  • świeża kolendra
  • przecier pomidorowy domowy 1 litr lub sos pomidorowy (może być taki włoski z butelki lub sok pomidorowy bez cukru, ale soku 2 litry. Do przecieru dodajemy trochę wody, w zależności od tego jak jest gęsty). 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować soczewicę. W tym czasie w garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć curry, mieszankę przypraw indyjskich i imbir. Dodać pokrojone warzywa i odrobinę podsmażyć. Dodać czosnek – delikatnie podsmażyć. Warzywa zalać sokiem lub przecierem. (Przy przecierze dodajemy wody). Zagotować.

Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Doprawić do smaku. Na samym końcu dodać kolendry.

Zupę można podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany – oczywiście bez laktozy. Bez białego dodatku też jest doskonała :) POLECAM!!!

P.S. Soczewicę można gotować w zupie – trzeba jednak uważać aby nie rozmiękła lub nie była zbyt twarda – próbujemy więc :)