Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Gruszki w syropie – pyszne, naturalne i aromatyczne owoce zamknięte w słoikach na zimę.

 

 

Przepis jest banalnie prosty. Warto go wykorzystać teraz, gdy gruszki są tanie.

GRUSZKI W SYROPIE – składniki:

  • 4 kg gruszek
  • 4 litry wody
  • 2 kg cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki cynamonu

GRUSZKI W SYROPIE – sposób przygotowania:

1.gruszki obrać,wyjąc pestki
2.zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem
3.wrzucić gruszki, gotować w zalewie około 30 minut
4.gruszki przełożyć do słoików (najlepiej 0,5l), do każdego słoika wrzucić po 3 goździki
5.gruszki zalać gorącą zalewą
6.obrócić słoik do góry i zostawić do wystygnięcia
7.otworzyć w zimę,dodać wody przegotowanej i mamy wspaniały kompot!! Z gruszek można zrobić też różne desery, zjeść z mięsem lub solo.

 

Smacznego.