Frittata z warzywami i boczkiem

Frittata z warzywami i boczkiem

Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Jest idealna na pożywne śniadanie lub kolację. Jej skład

można dowolnie modyfikować wedle upodobań.

ad4ab936-b06f-47bd-9ab0-13a4addc9b61
Moja propozycja wynikła z aktualnej zawartości lodówki. ;)

½ papryki czerwonej

½ papryki żółtej

½ cukinii

kilka ugotowanych ziemniaków

5 – 6 jajek

ok 10 dag pokrojonego w kostkę boczku

50 ml śmietanki

5 dag ulubionego sera pokrojonego w kostkę (polecam kozi)

do smaku:

zioła, sól, papryka ostra

Boczek z warzywami podsmażamy na patelni o wysokich brzegach – cukinię dodajemy na

końcu. Kiedy boczek lekko się zarumieni dodajemy ziemniaki

Przygotować masę jajeczną: wbić jajka do miski, dodać śmietankę, doprawić solą,

ziołami i ostrą papryką, opcjonalnie pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą. Wylać

masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw. Równo rozprowadzić. Smażyć ok 5

min, do prawie całkowitego ścięcia jajek od czasu do czasu potrząsając patelnią. Można

też delikatnie poruszać kawałkami ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno

patelni albo na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Dodać ser i smażyć na wolnym ogniu

do całkowitego ścięcia. (Albo prawie całkowitego, jeśli lubicie miękkie jajko.  Na koniec

najtrudniejsze – ale powinno być proste, jeśli macie dobrą patelnię i równo

rozprowadziliście masę jajeczną – frittatę przekładamy na duży talerz odwracając

patelnię do góry nogami, tzn przykrywamy patelnię talerzem, przewracamy do góry

nogami, zdejmujemy patelnię.

3dead445-e64c-497e-941c-c0049e1bcd0b