Facebook wykorzysta Twoje zdjęcie do reklamy

Facebook wykorzysta Twoje zdjęcie do reklamy

Facebook wykorzysta Twoje zdjęcie do reklamy. Nie to nie żart… Tak prawdopodobnie będzie. A jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz zlikwidować zawartość swojego albumu, albo dezaktywować swoje konto. Władze portalu ogłosiły, że wprowadzą zmiany w sposobie funkcjonowania społeczności. Mają one dotyczyć głównie „Zasad wykorzystania danych” oraz „Oświadczenia dotyczącego praw i obowiązków”.

 

 

Władze facebooka dają nam jasno do zrozumienia jak będzie w projekcie oświadczenia dotyczącego praw i obowiązków dostępnym na portalu – „Dajesz nam pozwolenie na wykorzystywanie Twojej nazwy, obrazka profilowego treści i informacji w połączeniu z reklamą, sponsorowanymi lub podobnymi treściami (…) To oznacza, przykładowo, że pozwalasz firmie lub innemu podmiotowi, by płacił nam za wyświetlanie twojego imienia i/lub obrazka profilowego (…) bez żadnej rekompensaty dla Ciebie” .

Zapis ten niewiele zmienia, gdyż już teraz przy proponowanych stronach wyświetlane są informacje wraz ze zdjęciami. Wiemy na przykład, kto z naszych znajomych lubi daną stronę. Zapis ma zatem tylko charakter wyjaśniający obecną politykę. Jest odpowiedzią na pozew zbiorowy przeciwko facebookowi, który dotyczył właśnie używania danych użytkowników we wpisach sponsorowanych.

Użytkownicy facebooka są wzburzeni. Komentarze pod oświadczeniem jednoznacznie sprzeciwiają się temu by portal w sposób otwarty spieniężał ich prywatność. Jeśli chodzi natomiast o projekt zasad wykorzystania danych, to zawiera on zapisy otwierające drogę do tego, aby dodać obrazki profilowe do bazy rozpoznawania twarzy. Dzięki temu facebook mógłby łatwiej i częściej sugerować oznaczenie użytkownika na zdjęciu.

Facebook nie daje tu nikomu pola do dyskusji, jedynie prosty wybór – albo akceptujesz zasady, albo opuszczasz społeczność. Oczywiście można zastanowić się nad zmianą obrazka profilowego na taki, który nie jest naszym zdjęciem. Jest to także zachęta do używania pseudonimu, choć teoretycznie Facebook na to nie pozwala.