Domowe pesto

Domowe pesto

Domowe pesto ma tę przewagę nad tym ze sklepu, że jest lepsze, można manipulować smakiem, proporcjami składników i wiadomo na pewno co jest w środku. Przeraziłam się niedawno gdy przeczytałam etykietę jednego z takich „sklepowych”. Postanowiłam zrobić więc swoje własne – wyszło pyszne, wyjątkowo aromatyczne.

Zielone pesto z bazylią, rucolą i orzeszkami piniowymi jest idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.

Składniki:

  • 1-2 doniczki bazylii
  • pudełko rucoli (około 300 gram)
  • 2 – 3 ząbki czosnku (w zależności od tego jak intensywne ma być pesto)
  • 35g orzeszków piniowych (można użyc też pestek słonecznika, które są tańszą alternatywą orzeszków)
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera (np. pecorino jeżeli ktoś ma uczulenie na mleko krowie)
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

 

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii i rucoli umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać i wycisnąć.
  3. Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto można również zamrozić.

Jest pyszne – polecam :)