Domowe lody z awokado – bez mleka i jajek

Domowe lody z awokado – bez mleka i jajek

Domowe lody z awokado – bez mleka i jajek. Oryginalny smak i skład odpowiedni dla alergików bądź dla tych, którzy są na specjalistycznej diecie. Polecam każdemu – warto spróbować. Zwłaszcza, że przepis jest banalnie prosty – innych z resztą u mnie nie znajdziecie ;)

 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości owoce awokado
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z mięty pieprzowej
  • opcjonalnie: garść świeżych liści mięty
  • 3-5 łyżek posiekanej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Z awokado usuwamy pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używamy liści świeżej mięty – po umyciu, osuszeniu i posiekaniu wrzucamy je do masy w trakcie blendowania. Dodajemy czekoladę. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co 30 minut mieszając masę. PROSTE I PYSZNE! Smacznego!

  • Anna Nowalska

    Uwielbiam awokado!

  • Luśka Tyszka

    No mam coraz większą ocohtę na lodowe pysznosci, zwlaszcze, ze avokado mega zdrowe.