Ciasto marchewkowe, które smakuje każdemu

Ciasto marchewkowe, które smakuje każdemu

Ciasto marchewkowe, które smakuje każdemu – serio. Jest po prostu przepyszne. Upiekłam je dla 10 osób o skrajnie różnych gustach i nikt nie kręcił nosem. Jest to więc ciasto bardzo uniwersalne ;) Wilgotne, miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, proste w wykonaniu – nie potrzeba miksera, wszystkie składniki łączymy mieszając je drewnianą łyżką.

 

Inspirowałam się tu przepisem Pani Doroty z blogu moje wypieki – dziękuję bardzo :) Zmieniłam tylko troszkę proporcje. Do rzeczy zatem!

 

 

Składniki:

  • 1/5 dużej szklanki mąki pszennej (szklanki są u mnie duże – pojemności takiej barowej z IKEI)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • (zamiast goździków, gałki i ziela można dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika – ja tak zrobiłam)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (ja dodałam z orzechów – jest bardziej aromatyczny)
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
  • 3 szklanki startej na średnich oczkach marchewki (tj. trochę więcej niż pół kilo marchwi)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Dużą formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z philadelphii:

  • 300 g serka philadelphia
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru, przesianego (lub zwykłego, ale wtedy trzeba dlużej miksować)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem lub gorzkim kakao (ja tak zrobiłam). Jak wyjdzie wam zbyt wilgotne ciasto, nie trzeba go przekrawać wzdłuż. Cały krem można położyć na wierzchu ciasta. Też będzie piękne i smaczne :)