Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe w wersji z jabłkami – oczywiście pasują do niego każde owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, maliny, śliwki – w zależności od tego co mamy na topie). Masa przyjmuje dużą ilość owoców, a dzięki temu, że jest gęsta – nie opadają one na dno. Jest wyrośnięte, puszyste, lekkie i dobre. Nie musimy go miksować, bo jest ogromnym ułatwieniem dla każdej pani domu, która lubi ekonomicznie zarządzać swoim czasem ;)

 

 

Podajemy je oprószone cukrem pudrem lub cukrem i cynamonem – w zależności od nastroju i upodobań. Czego potrzebujemy?

Składniki:

– 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (ja użyłam rzepakowego – jest dla mnie bardziej neutralny)
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 duże jajko
– sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
– 800 g jogurtu greckiego (czyli 2 pojemniczki)
– 500 g mąki pszennej tortowej
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 800 g dowolnych owoców

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć. W dużej misce wymieszać – najlepiej rózgą – olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny – do połączenia. Następnie dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone – tak ma być! :)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać – na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, JEŚĆ :)