Bób z pomidorkami cherry i kurczakiem

Bób z pomidorkami cherry i kurczakiem

Bób z pomidorkami cherry i kurczakiem. Sezon na bób w pełni – postanowiłam więc pochylić się nad tematem fasolek. Nudna wersja, czyli bób w łupinkach z posolonej wody, na zawsze odszedł dla mnie do lamusa. Zamiast tego polecam wypróbować tę sałatkę.

 

 

Jest prosta i pyszna. Jedyna niedogodność, to obranie ze skórek kilograma bobu :)

Więc po kolei….

 

 

Potrzebujemy:

 

(Na 6 porcji)

– 1 kg bobu,

– 0,5 kg kurczaka (jeżeli ma być chudo polecam piersi, jeżeli ma lepiej smakować udka bez skóry),

– 4 ząbki czosnku,

– pęczek cebulek dymek,

– oliwę,

– sól, pieprz i zioła do smaku (ja użyłam rozmarynu, oregano, bazylii i tymianku).

 

Kurczaka kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy na chrupko. Bób gotujemy 7 minut bez soli, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Dymkę kroimy, tylko niezbyt drobno! Podsmażamy na oliwie w garnku, razem z czosnkiem. Jak zeszklą się ładnie, dodajemy bób i dusimy 3 minuty.  Dodajemy pomidorki (mogą być pokrojone na polówki, bądź na ćwiartki – zależy jak są duże). Smażymy 1-2 minuty, tak aby trochę zmiękły. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Wkładamy do miski, mieszamy razem z kurczakiem. Dodajemy oliwy do smaku.

Jak ktoś lubi, można sałatkę podawać z płatkami sera pecorino i kremowym balsamico.

Danie jest bardzo sycące, niedrogie i bardzo dobre. Polecam :)