Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe – to dobra alternatywa dla klasycznego ciasta bananowego. Wychodzi dobre i wilgotne – znika natychmiast ;)
Idealne dla alergików i osób na diecie bezglutenowej. Jest pyszne, wilgotne i aromatyczne – z dodatkiem soku pomarańczowego, herbaty lub kawy.

Czego potrzebujemy żeby je zrobić?

 

unnamed (4)

 

 

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka brązowego cukru (ja dałam trochę mniej – 3/4)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Składniki mokre:
2 małe banany, rozgniecione
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki wrzątku + łyżka dobrej czarnej herbaty (lub kawy)
2 jajka

Dodatkowo (opcjonalnie):
1/3 szklanki płatków migdałów
1/4 szklanki siekanych orzechów laskowych lub włoskich
1/2 szklanki pokrojonych na drobne kawałki suszonych jabłek

Piekarnik nagrzewamy do 180℃.

Suche składniki mieszamy.
We wrzątku zaparzamy herbatę. Mieszamy razem wszystkie mokre składniki, a potem wszystko razem – można krótko zmiksować – do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do keksówki (jeśli mamy małe keksówki – można podzielić na 2) lub dowolnej formy. Nie rośnie bardzo, więc spokojnie może być do wysokości 3/4 formy.

Pieczemy ok. 45-60 min. Do suchego patyczka, w zależności od piekarnika.

  • Ewa Monczyn

    Też zmniejszę cukier i w końcu będę miała wymówkę, żeby użyć mąki kukurydzianej. Wygląda na takie, co lubię wilgotne, ale nie glutkowate. Spróbuje w weekend upiec. :)

  • Anna Nowalska

    Co prawda moję jesc gluten ale całkiem to apetyczne :)

  • Kalina Borowiec

    brzmi przepysznie!

  • Marta Chmielik

    Bananowe placuszki znam ale ciasta nie znałam, do tego bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu. Już sobie zanotowałam i w weekend na pewno wypróbuję.

  • Alicja Namirska

    wypróbuję w weekend :)