Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej. Uwielbiam czekoladę, uwielbiam brownie – to kolejna jego odsłona. Tym razem w wersji bezglutenowej dla alergików. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne. Nawet ci, co kochają klasyczne ciasta a nie te stworzone ze zdrowych zamienników dadzą się oszukać! To znaczy nie odczują różnicy w smaku pomiędzy klasycznym brownie z mąki a tym zrobionym na bazie jaglanki. Polecam więc serdecznie to pyszne małe „co nieco” :)

A do tego ta pyszna i zbawienna dla naszego organizmu kasza jaglana – poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i rozgrzewa, ma wiele wartości odżywczych, m. in. krzemionkę, która wspomaga pielęgnację włosów, skóry i paznokci oraz lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Jeżeli już wiecie ile dobrego zrobi dla was to ciasto – nie pozostaje nic innego jak zjeść je bez wyrzutów sumienia! :D Brownie jest ciężkie i sycące. Bardzo proste w przygotowaniu, po ugotowaniu kaszy jaglanej wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki.

Czego potrzebujemy?

– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 jajka
– 50 ml oleju rzepakowego
– 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
– 3/4 – 1 szklanki drobnego cukru brązowego
– 1/2 szklanki naturalnego kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotować kaszę jaglaną. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej masy.

Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać masę jaglaną i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.

Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Na wierzch można wyłożyć bakaliwe czy to co lubicie. Ja nie dodałam niczego – też wyszło pyszne ;)

Piec w temperaturze 180ºC przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i jeść do woli!

  • Agata Pietrzyk

    Przetestowałam w sobotę. :) Czekoladowe jak lubię i wilgotne, nie jak „murzynek”, który piekę od czasu do czasu.

    • LoulouBlog

      Jest pyszne :) Jak dla mnie – czysta przyjemnosc jedzenia :)